čtvrtek 20. června 2013

„Třetí musí z kola ven“ na pražském magistrátu

Oblíbené přísloví „když se dva perou, třetí se směje“ dokázali zastupitelé na Magistrátu hl. m. Prahy dotáhnout doslova ad absurdum do podoby „když se dva smějí, třetí pláče“. Na čtvrtečním zasedání potvrdili křehkou koalici původně pravicově-konzervativní TOP 09 s ČSSD, v čele s novým primátorem Tomášem Hudečkem, který na tomto postu vystřídal Bohuslava Svobodu z ODS.

Vzpomeňme ale na hořkou pachuť vítězství TOP 09 ve volbách v roce 2010, které nedokázalo zabránit obsazení radnice na Mariánském náměstí vládou ČSSD a ODS. Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se tehdy zdál být dobrou alternativou v čele hlavního města a vhodnou náhradou „horolezce“ Pavla Béma, nicméně jeho mateřská TOP 09 zůstala doslova „stranou“.

O rok později se magistrát otřásal znovu. TOP 09 svrhla ČSSD a zřídila novou koalici s občanskými demokraty. Tehdy se jméno Tomáše Hudečka objevilo poprvé na výsluní pražské politiky. Přízvisko „autor převratu“ mělo tehdy téměř pozitivní nádech. TOP 09 slíbila odkrývat kauzy minulých garnitur ve vedení hlavního města. Oprávněné obavy, že odkrývání se bude týkat jen lidí spojených s ČSSD nikoliv ODS, zastínila naděje a sliby občanům, že kauzy Opencard, Blanka, dopravní podnik a další budou alespoň částečně objasněny. Televizní záběry na zastupitele sociální demokracie opouštějící budovu radnice oblétly celou zemi. Hřímající Bohuslav Svoboda s Tomášem Hudečkem v zádech se stylizovali téměř do lovců takzvaných kmotrů pražského podsvětí a stopařů podivných finančních toků z rozpočtu Prahy.

Přesuňme se do června 2013. Kruh se uzavřel. Čtvrteční akt spojenectví TOP 09 a ČSSD připomíná, že heslo „třetí musí z kola ven“ je alfou a omegou tvorby koaličních dohod v Praze. Zapomenuty zůstaly domnělé křivdy minulosti. 

Byť v médiích sledujeme denně diskuze o vládnutí, je hlavní nezapomínat, že vše závisí na hlasování zastupitelů. I přes změny koalic, střídání primátorů a garnitur, sedí v Zastupitelstvu hl. m. Prahy a hlasují ti samí lidé, kteří tam rozhodují již od voleb 2010. A ti si již nyní uvědomují, že partnerství ODS-ČSSD, TOP09-ODS a nyní TOP 09-ČSSD vystřídala již všechny možné kombinace vládnutí tří největších stran. Dle skromných odhadů by se nyní měla stát veřejným nepřítelem v následujících dnech ODS. Zda tomu tak bude, těžko odhadnout. Vzhledem k dění na vládní úrovni je možné, že kopání do „mrtvých“ se odloží v očekávání podobného kolotoče při tvorbě vládní koalice a dělení postů na ministerstvech.

Žádné komentáře:

Okomentovat